Importanta curatarii aparatului de aer conditionat in contextul pandemiei de Covid-19

Majoritatea spatiilor rezidentiale si birourile firmelor sunt dotate cu aparate de aer conditionat. In contextul sanitar actual, cand raspandirea Covid-19 este tot mai accentuata, o sesiune profesionala de curatare aer conditionat este vitala pentru sanatatea celor care il folosesc.

Chiar daca sezonul cald este deja amintire, aparatura de aer conditionat este tot mai des folosita pentru incalzirea pe timp de iarna. Sunt suficiente zile sau nopti in care temperatura exterioara nu coboara sub -10 grade Celsius, valoare la care majoritatea sistemelor de climatizare sunt inca eficiente pe functia de incalzire.

Din acest motiv, daca pana in acest moment inca nu ati solicitat un serviciu de intretinere aer conditionat, este recomandat sa programati aceasta manopera. Presupunand ca aparatul a fost deja utilizat pe timpul verii, atunci incarcatura microbiana si alti poluanti este suficient de insemnata incat sa va puna in pericol sanatatea la o noua folosire.

Intr-o situatie normala curatarea climatizorului este o masura care oricum trebuie pusa in practica de catre un tehnician autorizat. Deprafuirea si spalarea componentelor principale ale unitatii interioare si cele din unitatea exteriora, vor asigura performanta sistemului si ii vor prelungi durata de utilizare normala si fara reparatii importante.

In contextul sanitar actual ar fi cel putin nepotrivit sa incercati sa folositi climatizarea pe cald fara o revizie aer conditionat. Presupunand ca ati realizat aceasta operatiune la inceputul sezonului cald, acum va intrebati de ce este atat de necesar sa reluati procedura.

Sistemele de climatizare folosesc acelasi volum de aer din incapere pe care il recircula prin unitatea interioara. Cu toate ca sunt dotate cu filtre, mai mult sau mai putin performante, sunt sanse foarte mari ca virusul Covid-19 sa treaca de aceste filtre. In aceste conditii, timpul pana la care o persoana are sanse mari sa fie infectata este relativ mic pentru ca intregul volum de aer este recirculat destul de rapid.

Problema posibilitatii infectarii in general cu virusi sau bacterii din aerul ambiental climatizat se poate reduce semnificativ daca veti considera important sa solicitati periodic o sesiune de igienizare aer conditionat.

In principiu de la momentul lansarii solicitarii catre firma care se ocupa procedura de incarcare freon aer conditionat si pana la sosirea tehnicianului este recomandat sa nu mai utilizati echipamentul. Operatiunea in sine este perfect sigura pentru ca sunt folosite echipamente de lucru si materiale consumabile profesionale pentru curatarea aerului conditionat.

Pentru spatiile rezidentiale este suficient sa faceti o solicitare telefonica si in cel mai scurt timp va fi programata vizita tehnicianului. In schimb pentru spatiile de birouri, in care activitatea este continua si evident mai aglomerata, este util sa perfectati un contract anual care sa prevada curatare aer conditionat pentru un anumit numar de echipamente.

9WEV98W-.jpg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *